2009. szeptember 23., szerda

Hőtágulás hatásai fusing technika alkalmazásánál

Aki üveg összeolvasztással azaz fusing technikával foglalkozik annak egyértelmű, hogy csak azonos hőtágulású üvegek olvaszthatok össze.
Az üveg gyártok jelölik is a garantált hőtágulású üvegeiket / COE 86, COE 90, COE 96 stb./

De a hőtágulásnak a formába vagy formára történő rogyasztásánál is lényeges szerepe van.

A formába történő rogyasztásnál általában azért használunk kerámia anyagot, mert annak hőtágulása kisebb, mint az üvegé. Ha nem így lenne, akkor a formába rogyasztott üveget a lehűléskor jobban összehúzódni kívánó forma összeroppantaná.

Formára történő rogyasztásnál pedig azért használunk hőálló acélt, mert annak hőtágulása nagyobb, mint az üvegé. Ha nem így lenne, akkor összehúzódni kívánó üvegnek nem lenne, helye az összehúzódásra és eltörne.
/ A formák kialakításánál azonban mindig győződjünk az alkalmazott anyag hőtágulásáról, mivel ma már gyártanak kimondottan alacsony hőtágulású ötvözeteket is /

A formáknál azonban arra is ügyelnünk kell, hogy a formákon belül is milyen kialakításokat alkalmazunk, mert ha gátoljuk, a szabad mozgást akkor mindig számolhatunk azzal, hogy termékünk eltörik.



Ha jobban megnézzük a képet látható, hogy a függesztéseknél elrepedt.


A hosszváltozásokat ha ismerjük a hőtágulási tényezőket, akkor ki is számolhatjuk :

A lineáris hőtágulási tényező: α
A test hosza: l0
Test alap hőmérséklete: T0
Test felmelegített hőmérséklete: Tk
Hőmérsékletváltozás: ΔT = Tk − T0

A test hossz változása felmelegítéskor:


lk=l0(1+ α ΔT )

Számolásnál a következőket ajánlom figyelembe venni:

Az üvegek 500-560 C fok körül kerülnek a transzformációs tartományba az összetételüktől függően.

A transzformációs tartomány alatt az üvegeknek azt az állapotát értjük, amikor a szilárd és folyékony állapot között vannak, vagyis alakjukat még képesek megtartani, de külső erő hatásra már megváltoztathatók.

Tehát ha üveg –fém vagy üveg-kerámia hőtágulást számolunk akkor, fusing technika és rogyasztás esetén a transzformációs tartomány alatti hőmérséklettel kell számolnunk. / A transzformációs tartomány felett az üvegek szabadon tudnak mozogni./

De mivel a hőtágulási tényezőt az üvegnél általában csak 0-400 C fokig adják meg, ha azzal számolunk, akkor se vétünk túl nagy hibát.

Természetesen ebben az esetben a fém vagy a kerámia hőtágulásának számolásakor is ezt a hőmérsékletet vegyük figyelembe. Az α értékeket is ehhez a hőmérséklethez válaszuk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése