2010. február 10., szerda

Kerámia formák készítése üveg rogyasztáshoz

A forma készítés tulajdonképpen teljesen megegyezik a kerámiák készítésével a zsengélésí folyamatig.
A formákat több módon készíthetjük, gipsz formába bekorongozással, gipsz formába öntéssel vagy kézi formázással.

I. A formákat először tervezzük meg.

A tervezésnél vegyük figyelembe a következőket:

1.A kerámia formák hő tágulása kisebb, mint az üvegé, ezért csak olyan formát tervezünk, ahol az üvegnek van helye összehúzódni.

2. A kerámia formák száradáskor, égetéskor zsugorodnak. A kerámia gyártók a zsugorodás mértékét meg szokták adni ezzel számoljunk.

3. Formáknál lényeges, hogy égetés után mennyi a víz felvétele, ezért a kerámiák kiválasztásánál ezt is vegyük figyelembe.
/Túl tömörre égő kerámiákra nehéz felhordani a forma leválasztót/.

II. Miután a terméket / kerámia formát / megterveztük tervezzük meg a kialakításához szükséges gipsz formákat.

A tervezésnél vegyük figyelembe: A formából kivétel lehetőségeit, forma nedvesség szívását, forma falvastagságát.
A gipsz formák tervezését és elkészítését érdemes forma készítővel végeztetni, de kisebb, vagy egyszerűbb formákat saját magunk is elkészíthetjük.
/ Első lépésben elkészítjük a forma negatívját (fából vagy danamidból) azt öntő dobozba helyezzük és gipszel, kiöntjük.
A kiöntés előtt a formát és a dobozt forma leválasztóval bekenjük. A legegyszerűbb forma leválasztó a kenő szappan. Természetesen bekenés után meg kell szárítani,
A gipszek: gipsz-víz arányát és a gipszek felhasználási módját a gyártok megadják./

Miután rendelkezésünkre állnak a gipsz formák és kellően kiszáradtak elkezdhetjük a kerámiák készítését.

Bekorongozásnál finom samottos korongos masszát érdemes használni 25% <1mm samott tartalommal, ugyan ezt a masszát lehet használni kézi formázásnál is.
A korongos massza előkészített állapotban vásárolható.
Öntésnél fehér kőedény öntő masszát / vagy kályhás samottos öntő masszát / érdemes használni. Ez por alakban vásárolható.
Öntéshez a port vízzel össze kell keverni. Először kimérjük, az előírás szerinti víz mennyiséget ebben feloldjuk az ülepedés gátlót, majd folyamatos keverés mellet hozzá adjuk a port. Összekeverés után érdemes egy két napig pihentetni. Természetesen felhasználáskor ismételten összekeverni szükséges a masszát.

Öntésnél az öntő masszát beöntjük a formába, majd fél óra várakozás után a fölösleget kiöntjük / fél óra alatt kb. 3mm massza rakodik a formára / és további egy óra várakozás után a kész darabot kivehetjük. Kivétel után azonnal érdemes megtisztítani.

A korongozott vagy öntött formát miután elkészítettük szárítsuk, ki ez eltarthat akár több hétig is. Miután kiszáradt és úgy, mint a kerámia termékeket égessük ki.
A kiégetési hőfok görbe függ a kerámiák méretétől és vastagságától.

Száradás után a formákat égessük ki

Átlagos 200mm átmérőjű 3mm vastag formát én a következők szoktam kiégetni:
0-650 Celsius fok: 10óra
650-980 Celsius fok: 3óra 30 perc
Hőn tartás:30 perc
Lehűtés: a kemence természetes hűlésével.

Természetesen az égetési diagramot finomíthatjuk ha kemencéknek több felfűtő szakasza van.
Ebben az esetben 0-350 Celsius fokig lassú,350-500 Celsius fokig gyors,500-650 Celsius fokig lassú és 650-980 Celsius fokig gyors felfűtést alkalmazhatunk.

A masszák anyagától függően a maximális kiégetési hőmérsékletet csökkenthetjük 900 Celsius fokig.
A kiégetés után tulajdonképpen kész a formánk.
A leírt módon készített formákkal már több száz rogyasztást végeztem.A formák élettartamát a forma leválasztó cseréjének módja határozza meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése